Valtuusto ilmastotalkoisiin?

julkaistu 18.03.2019 kategoriassa politiikka

Tein tänään valtuustoaloitteen kasvisruokaan siirtymiseksi luottamushenkilöiden kokoustarjoiluissa. Tämä olisi pieni, mutta konkreettinen askel kaupungin ylimmältä päättävältä elimelta ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi. Aloitteen allekirjoitti lisäkseni 20 valtuutettua. Ohessa aloiteteksti:

Valtuustoaloite kasvisruokaan siirtymiseksi luottamushenkilöiden kokoustarjoiluissa

Keravan kaupunki on päättänyt käynnistää toimenpiteet SECAP-sopimukseen liittymiseksi vuoden 2019 aikana. SECAP -sopimukseen liittyminen edellyttää, että kaupunki laatii toimintasuunnitelman, jonka sitova päästövähennystavoite on vähintään 40 % vuoteen 2030 mennessä.

Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen, joten ilmastomyönteisen ruoan suosiminen on tärkeää ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. Kasvispohjaiseen ruokaan siirtymällä voimme tehdä konkreettisia toimia ilmastomuutoksen haittojen torjumiseksi. Kokonaisuutena kasvispainotteinen ruokavalio on niin ilmaston kuin terveydenkin kannalta kestävä valinta.

Vaikka valtuuston ja eri toimielinten osuus koko kaupungin käyttämästä ruokamäärästä on pieni, voimme me päättäjät kuitenkin toimia esimerkkinä ja osoittaa että kaupungin ilmastotavoitteet eivät ole pelkkää sanahelinää. Jokaisen panosta tarvitaan.

Siirtyminen kasvispohjaiseen kokoustarjoiluun tukee Keravan kaupungin strategista tavoitetta olla uusien ajatusten kärkikaupunki. Me allekirjoittaneet valtuutetut toivommekin, että kaupungin luottamushenkilöiden kokouksissa on jatkossa tarjolla ainoastaan ilmastoystävällistä kasvisruokaa.

Kuva Jonathan Pielmayer, Unsplash