Politiikan syksy käyntiin

julkaistu 28.08.2023 kategoriassa politiikka

Politiikan syksy on hiljalleen käynnistynyt. Päätettävänä on heti isoja asioita, joilla on vaikutuksia useamman vuoden ajalle. Näistä voisi mainita mm. Sompionpuiston yleissuunnitelman, Maa- ja asuntopoliittisen ohjelman sekä kaupungin turvallisuusohjelman.

Vastapainoa esityslistojen lukemiselle ja kokouksissa istumiselle on viikon aikana tuonut myös Keravalla ensimmäistä kertaa järjestetty Keski-Uudenmaan Pride, mihin myös Vihreiden valtuustoryhmä otti osaa. Itselleni tämä oli ensimmäinen osallistuminen Pride-kulkueeseen. Oli ilo nähdä, että paikalle oli löytänyt satoja ihmisiä puolustamaan ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa sekä nauttimaan aurinkoisesta loppukesän päivästä. Eri toimijat olivat tuoneet keskustan alueelle monipuolisesti ohjelmaa ja pääsinpä nauttimaan myös ensimmäistä kertaa Drag-showsta.

Sompion puiston yleissuunnitelma linjaa yleispiirteisesti sitä minkälaisia toimintoja alueelle tulevaisuudessa voidaan toteuttaa. Tämän suunnitelman alullepanevana motivaationa on varmasti alunperin ollut pyrkimys hidastaa skeittiparkin sijoittamista Sompioon ja tänään sen osalta nähtiin jälleen yksi näytös. Vaikka käsittelyssä oli Sompionpuiston yleissuunnitelma, käsittelivät puheenvuorot pääasiassa vain ja ainoastaan skeittipuiston sijaintia.

Lopulta puiston yleissuunnitelma hyväksyttiin ja niin tässäkin asiassa päästään vihdoin pykälän verran eteenpäin. Jos tästä näytelmästä jotain opittiin, niin ainakin kunkin valtuutetun mielipide skeittiparkin rakentamisesta. Tällä päätöksellä skeittiparkin paikka Sompioon on siunattu aina valtuustoa myöten, joten estettä sen rakentamiselle ei pitäisi olla kunhan käynnissä olevat valitusprosessit on käsitelty ja rakentamisrahoista päästään päätökseen. Askel eteenpäin, mutta vielä ei voi täysin vapautuneesti juhlia. Ja saatiinhan tässä toki samalla varsin kattava suunnitelma Sompion puiston kehittämiseksi muiltakin osin kuin vain skeittiparkin osalta.

Istuva valtuusto on jo kertaalleen tällä valtuustokaudella hyväksynyt asuntopoliittisen ohjelman. Sen sijaan maankäytön periaatteet ovat olleet selkeästi vanhentuneet. Tämän lisäksi kaupungilla on ollut erinäisiä suppeampia asiakirjoja, joilla on kohdistetusti päätetty mm. tiettyjen alueiden maankäytöstä. Tällä uudella asiakirjalla yhdistetään ja tiivistetään nämä kaikki asiakirjat yksiin kansiin. Samalla iso osa asiakirjoissa ennen olleesta taustamateriaalista on siirretty erillisiin liitteisiin. Mielestäni tämä muutos tekee näinkin keskeisistä linjauksista huomattavasti selkeämmän ja luettavamman paketin, jolla ohjataan keravalaista maankäyttöä ja asumisen kehittämisetä tulevien vuosien osalta.

Tämän illan painavat asiakirjat eivät loppuneet edellämainittuihin. Kaupungin ymmärtääkseni ensimmäinen turvallisuusohjelma tuotiin valtuustolle tiedoksi ja keskusteltavaksi. Kaupunginhallitus, ja siten myös minä, on asiakirjan jo hyväksynyt, mutta se tuotiin vielä valtuustolle käsittelyyn (vaikka siitä ei sinänsä enää valtuustossa päätettykään). Turvallisuusohjelmaa on työstetty jo hyvän aikaa eri toimielimissä ja on korkea aika saada ohjelman toteutus käyntiin. Lopputulos ei ole varmasti täydellinen, mutta tästä ensimmäisestä versiosta on hyvä aloittaa.

Illan valtuuston erikoisuutena toimi ennen kokousta julkaistut muotokuvat kaupungin pitkäaikaisista luottamushenkilöistä - Eero Lehdestä ja Markku Liimataisesta. Molemmat ovat toimineet yli 50 vuotta kaupungin luottamustoimissa, joista Liimatainen on kaupunginvaltuutettu yhä edelleen. Mistään kovin tavanomaisesta huomionosoituksesta ei ole kyse sillä nämä lienevät muotokuvat numero kolme ja neljä, joita Keravan historiassa on ikinä teetetty.