Avoimemman päätöksenteon puolesta - aloitteeni meni läpi!

julkaistu 24.05.2021 kategoriassa politiikka

Keravan kaupunginvaltuusto kokoontui tänään viimeiseen kokoukseen ennen kesäkuun kuntavaaleja. Kalkkiviivoilla siis ollaan, vaikka vaalien jälkeen vielä yksi valtuuston kokous onkin luvassa.

Esityslista tänään oli sinänsä suoraviivainen vaikka paljon asiaa olikin. Talousarvion lisäyksinä listalla oli kaupungin työntekijöille maksettava korona-bonus sekä asemakeskuksen arkkitehtuurikilpailun rahoitus. Ensimmäinen ehdottomasti paikallaan viimeisen vuoden rutistuksesta - jälkimmäisestä kirjoitan ehkäpä enemmän erikseen.

Kevään aikana suunnitellut talouden tehostamistoimet saivat myös sinettinsä, mikä oli sinänsä odottettua, koska ne oli jo valtuustoryhmien kesken neuvotteluissa hyväksytty.

Itselleni tämän päivän esityslistassa oli kaksi erityisen mielenkiintoista asiaa. jotka olivat molemmat tiedoksi tuotuina (eli näistä ei sinänsä päätetty):

Ensimmäisestä aiheesta keskusteltiin tänään pitkähkösti valtuustossa. Itse kirjoitin blogiini tuntemuksiani tämän tiimoilta jo viime viikolla. Valitettavasti välillä tuntuu siltä, että julkisen päätöksenteon rattaista menee läpi hankkeita aika paljon kevyemmin kritteerein kuin mitä ikinä voisi toteutua yksityisinä hankkeina. Etenkin, kun kyse on taloudellisista reunaehdoista. Kaikkinensa voitaneen todeta, että hallihanke on kannatettava, mutta kyllä tämäkin suunniteluprosessi osoittaa jälleen kerran, että demokratian toteutumisessa on vielä työtä tehtäväksi.

Päivän kohokohtana oli vastaus viime vuoden lopulla tekemääni valtuustoaloitteeseen. Aloitteessani esitin, että kaupunki julkaisisi kaikki tehdyt valtuustoaloitteet niiden käsittelytilanteineen kaupungin verkkosivuilla. Tämä parantaa päätöksenteon avoimuutta sekä helpottaa tehtyjen valtuustoaloitteiden käsittelyn seurantaa. Ilokseni viranhaltijoiden vastaus oli erittäin positiivinen ja esittämäni parannus on jo kevään aikana toteutettu. Aina asioiden eteenpäinsaaminen ei vaadi merkittäviä taloudellisia panostuksia tai vuosien valmistelua poliittisessa koneistossa.

Löydät vuoden 2021 alusta lähtien tehdyt valtuustoaloitteet kaupungin verkkosivuilta.

Kuva: Erwan Hesry, Unsplash